SKS:n pääsivulle
kirjasto
takaisin etusivulle

23.6.2004
Suomen kirjailijat -tietokanta verkkokäyttäjän ulottuville

SKS:n kirjaston ylläpitämä tietokanta Suomen kirjailijat on nyt verkossa. Tietokantaan on tallennettu lyhyitä elämäkertatietoja yli 4900 suomalaisesta kirjailijasta, kääntäjästä ja kirjallisuudentutkijasta, jotka ovat aloittaneet tuotantonsa vuoden 1809 jälkeen. Tiedot on aiemmin julkaistu painetuissa Suomen kirjailijat -teoksissa.

Kirjailijatietokanta syntyi alkujaan SKS:n kirjaston tietopalvelun apuvälineeksi. Nyt yleisölle avataan osa tämän tietokannan tiedoista. Julkiseen osaan sisältyvät kirjailijoiden nimimerkit, syntymäaika ja -paikka, kuolinaika ja -paikka sekä tieto heidän saamistaan kirjallisista palkinnoista. Kirjailijoita voi listata sukupuolen, kirjallisen genren ja heidän käyttämänsä kielen mukaan. Tietokannan laajempi versio on edelleen kirjaston tietopalvelun käytössä.

Kirjailijatietokanta täydentää painettua matrikkelia ja tuo kirjailijatiedot entistä helpommin saataville. Viimeksi tietoja on järjestelmällisesti kerätty niistä kirjailijoista, jotka olivat aloittaneet tuotantonsa vuoteen 1985 mennessä. Myöhemmin debytoineita kirjailijoita tietokantaan on lisätty vain, jos kirjailija on itse ilmoittanut tietonsa SKS:n kirjastoon.

Kirjailijoiden tuotanto ei sisälly tietokantaan, koska se on haettavissa Fennica-tietokannasta. Myöskään arvosteluviitteitä ja lähdeteoksia ei kirjailijatietokannassa ole, sillä ne on indeksoitu Fennicaan ja Arto-tietokantaan.

Koska nykykirjailijoista on verkossa varsin kattavat elämäkertatiedot kustantajien ja kirjastojen ylläpitämillä verkkosivuilla, on Suomen kirjailijat -tietokantaa päätetty jatkossa ylläpitää historiallisena tietokantana.

  » http://dbgw.finlit.fi/matr/haku.php

Henna Lehtinen