Kansanperinne

Ganander, Christfrid
Eläinden tauti-kirja, josa hewoisten, lehmäin, lammasten, ja muun pienen karjan ja rahwaan, irujamen ja itikkain taudit ja parannuxet, lääkityxet ja koti-huusauxet löytään A--B--Ceen jälkeen sowitetun registerin johdatuxesta ja numeroin osotuxesta kirjahan: suomexi tulkitut ja monesta kirjasta, niinkuin myös korwa kuulosta ja wälistää, omasta koettelemuxesta waarin otetut ja kootut Christfrid Gananderilda, phil. mag. Kolmas ylöspano. Helsingforsisa ja Turusa: Frenckell, 1829. 80 s.

Avaa tiedosto: JPG (41 kuvaa), PDF (20 MB)


Rantsilan kappalainen Christfried Ganander (1741-1790) oli kansanuskon, kansanperinteen ja suomen kielen tutkija ja kerääjä. Papin toimessaan hän neuvoi ja ohjasi seurakuntalaisiaan monenlaisissa käytännön asioissa. Vuonna 1788 hän julkaisi kaksi ensimmäistä suomenkielistä lääkintäkirjaa, Maan-Miehen Huone- ja Koti-Aptheekin ja Eläinden Tauti-Kirjan. Ne perustuvat ennen kaikkea hänen omiin kokemuksiinsa ja muilta kerättyihin tietoihin, mutta niissä on vaikutteita myös ulkomaisista lääkekirjoista. Molemmista teoksista otettiin 1800-luvulla lukuisia uusintapainoksia.

Tässä digitaalisena versiona julkaistu teos on Eläinden tauti-kirjan vuonna 1829 ilmestynyt kolmas painos. Viikin tiedekirjasto on julkaissut digitaalisena versiona (PDF) Eläinden tauti-kirjan vuonna 1860 ilmestyneen neljännen painoksen.