Kansanperinne

Talon-pojan sää- eli ilma-kirja, taikka Tarpeellisia tietoja maanwiljeliöille ilman-muutteista. Uusi, par. ja lis. p. [Turku]: [Frenckell], 1848. 15 s.

Avaa tiedosto: JPG (9 kuvaa), PDF (4 MB)


Talon-pojan sää- eli ilma-kirja on suomenkielinen versio alunperin Saksassa vuonna 1508 ilmestyneestä sääkirjasta Die Bauernpraktik, joka tunnetaan laajalevikkisimpänä meteorologisena teoksena. Siinä ennustetaan vuoden sää ja sen muut vaiheet jouluyötä ja joulupäivää seuraavien kahdentoista päivän säästä ja siitä, mille päivälle joulupäivä sattuu. Ennustukset perustuvat antiikista periytyneisiin käsityksiin ja hellenistisiin oppeihin taivaankappaleiden vaikutuksista.

Saksalainen sääkirja saavutti aikanaan suuren suosion ja se käännettiin nopeasti monelle kielelle. Suomeen se tuli Tanskan ja Ruotsin kautta. Saksalaisen alkuteoksen sanatarkka Bondepraktika-niminen ruotsinnos ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1662. Vuoteen 1854 mennessä siitä oli otettu noin 60 painosta.

Suomenkielinen Talon-pojan sää- eli ilma-kirja ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1773 Tukholman Kuninkaallisessa Präntissä painettuna. Vuoteen 1875 mennessä siitä oli julkaistu noin 20 painosta. Nyt digitaalisena versiona julkaistu nide on Turussa Frenckellin kirjapainossa painettu uusi, parannettu ja lisätty painos vuodelta 1848.