KALEVALA

Kalevalas innehÄll

SĂ„ngerna 1-2
Ilmatar, luftens jungfru, sĂ€nker sig i havet och blir vattnets moder. Havets and bygger bo och lĂ€gger Ă€gg pĂ„ hennes knĂ€. Äggen gĂ„r sönder och av bitarna uppstĂ„r himmel, jord och stjĂ€rnor. Vattnets moder föder VĂ€inĂ€möinen, som fullbordar skapelsen. Sampsa Pellervoinen utsĂ„r trĂ€d. Eken skjuter upp sĂ„ yvig att den skymmer sol och mĂ„ne. En liten man stiger upp ur havet och fĂ€ller eken. Nu kan sol och mĂ„ne Ă„ter lysa.

SĂ„ngerna 3-4
Joukahainen utmanar VÀinÀmöinen till visdomsmÀtning och förlorar. VÀinÀmöinen sjunger honom ner i ett kÀrr. För att rÀdda sitt liv lovar Joukahainen sin syster Aino till maka Ät VÀinÀmöinen. Aino gÄr för att bada och drÀnker sig.

SĂ„ngerna 5-7
VÀinÀmöinen söker Aino i havet, fÄr upp henne i fiskgestalt i bÄten men förlorar sitt byte. Han beger sig till Pohja för att fria till Pohjas jungfru. Den hÀmndgirige Joukahainen trÀffar VÀinÀmöinens hÀst med sin pil. VÀinÀmöinen störtar i havet. En örn rÀddar honom och bÀr honom till stranden i Pohja. Pohjas husmor vederkvicker honom. För att fÄ ÄtervÀnda hem lovar VÀinÀmöinen sÀnda smeden Ilmarinen till Pohja för att smida sampo. Pohjas tÀrna utlovas som belöning Ät smeden.

SĂ„ngerna 8-9
PÄ hemfÀrden fÄr VÀinÀmöinen syn pÄ Pohjas tÀrna och friar till henne. Flickan ÄlÀgger VÀinÀmöinen nÄgra övernaturliga uppdrag som villkor för Àktenskapet. DÄ VÀinÀmöinen timrar en bÄt hugger han sig med yxan i knÀet. Himlens gud Ukko hÀmmar blodflödet genom att lÀsa trollformler.

SĂ„ngerna 10
VÀinÀmöinen ÄtervÀnder hem och trollar ivÀg Ilmarinen mot hans vilja till Pohja. Ilmarinen smider sampo. Louhi lÄser in sampo i sÀkert förvar i berget. Ilmarinen fÄr lov att ÄtervÀnda utan den utlovade bruden.

SĂ„ngerna 11-12
LemminkĂ€inen beger sig pĂ„ friarstrĂ„t till Ön, skalkas med jungfrurna och rövar bort Kyllikki. LemminkĂ€inen överger Kyllikki och friar till Pohjas tĂ€rna. Han sjunger Pohjas folk ut ur stugan men försummar att sjunga ut den onde herden.

SĂ„ngerna 13-15
LemminkÀinen friar till Louhis dotter som krÀver att han skall fÄnga Hiisis Àlg, tygla Hiisis eldfrustande hÀst och skjuta svanen pÄ Tuonis Àlv. Den hÀmndgirige herden dödar LemminkÀinen och vrÀker honom i Àlven. LemminkÀinen mor fÄr varsel om sonens död och drar ut för att söka honom. Med en rÀfsa samlar hon ihop bitarna av sonen ur Àlven, fogar dem samman och Äterkallar sin son till livet.

SĂ„ngerna 16-17
VÀinÀmöinen Àmnar timra en bÄt och gör ett lönlöst besök till Tuonela för att fÄ de ord som behövs fÄr bÄtbygget. VÀinÀmöinen söker de felande orden ur den döde siaren Antero Vipunens mage och fÄr bÄten fÀrdig.

SĂ„ngerna 18-19
VÀinÀmöinen seglar pÄ friarfÀrd till Pohja. Ilmarinens syster Annikki yppar saken för sin bror, som Àven beger sig pÄ friarfÀrd. Pohjas tÀrna vÀljer den av friarna som smitt sampo. Ilmarinen klarar övernaturliga prov: han plöjer en Äker uppfylld av huggormar och fÄngar Tuonis björn, Manas varg samt den stora gÀddan i Tuonis Àlv. Louhi ger sitt bifall till bröllopet.

SĂ„ngerna 20-25
I Pohja rustas det till bröllop. Alla andra utom LemminkÀinen blir inbjudna. Brudgummen och bröllopsgÀsterna anlÀnder till Pohja. GÀsterna undfÀgnas. VÀinÀmöinen underhÄller bröllopsfolket med sin sÄng. Bruden fÄr rÄd för Àktenskapet, sÄ ock brudgummen. Bruden tar avsked av hemfolket och följer med Ilmarinen mot Kalevala. De nygifta anlÀnder till Ilmarinens hem.

SĂ„ngerna 26-27
LemminkÀinen anlÀnder objuden till Pohjas gÀstabud och krÀver att bli förplÀgad. Man bjuder honom ett ölstop fyllt med huggormar. Efter en tvekamp i sÄng och med sitt svÀrd dödar han husbonden.

SĂ„ngerna 28-30
LemminkĂ€inen flyr undan Pohjas krigsberedda folk och gömmer sig pĂ„ Ön. HĂ€r lever han muntert om bland Öns jungfrur tills han nödgas fly inför Öns svartsjuka manfolk. LemminkĂ€inen finner sitt hem nedbrĂ€nt och sin mor i ett lönnpörte mitt i ödemarken. Han beger sig pĂ„ hĂ€mndstrĂ„t mot Pohja men nödgas Ă„tervĂ€nda.

SĂ„ngerna 31-34
Untamo och Kalervo rÄkar i strid. Av Kalervos Àtt överlever endast sonen Kullervo. Med sina övernaturliga kroppskrafter ödelÀggar han varje arbete som ÄlÀggs honom. Untamo sÀljer gossen som trÀl till Ilmarinen. Ilmarinens hustru sÀnder Kullervo ut i vall och bakar av elakhet in en sten i hans vÀgkostbröd. Bettet pÄ Kullervos kniv förstörs. För att hÀmnas jagar han korna i ett kÀrr och driver rovdjuren hem till gÄrden. DÄ vÀrdinnan gÄr för att mjölka blir hon ihjÀlriven. Kullervo flyr. I skogen Äterfinner han sina förÀldrar men erfar att hans syster var försvunnen.

SĂ„ngerna 35-36
Fadern sÀnder Kullervo att betala utskylder. PÄ hemvÀgen förför han sin syster, som han tar för en frÀmmande flicka. DÄ hon förstÄr hur det Àr störtar hon sig i en fors. Kullervo drar ut pÄ hÀmndetÄg. DÄ han utrotat hela Untamos slÀkt ÄtervÀnder han hem, men hemmet Àr öde och alla döda. Kullervo tar sig sjÀlv av daga.

SĂ„ngerna 37
Ilmarinen sörjer sin döda hustru och smider sig en ny av guld men förmÄr inte ge henne livets vÀrme. VÀinÀmöinen varnar de unga för att dyrka guldet.

SĂ„ngerna 38
Ilmarinen fÄr korgen nÀr han friar till Pohjas yngsta dotter men rövar bort henne i sin slÀde. Jungfrun förolÀmpar Ilmarinen, som slutligen i vredesmod förvandlar henne till en fiskmÄs. Ilmarinen berÀttar för VÀinÀmöinen om sampos gynnsamma inverkan pÄ vÀlstÄndet i Pohja.

SĂ„ngerna 39-41
VÀinÀmöinen, Ilmarinen och LemmikÀinen beger sig till Pohja för att Ätererövra sampo. Under fÀrden fastnar bÄten pÄ en jÀttelik gÀddas skulderblad. VÀinÀmöinen drÀper gÀddan och förfÀrdigar en kantele av gÀddans kÀkben. Ingen annan Àn VÀinÀmöinen kan spela pÄ den, och han trollbinder hela skapelsen med sitt spel.

SĂ„ngerna 42-43
VÀinÀmöinen söver Pohjas Àtt med sitt spel och sampo forslas till bÄten. Folket i Pohja vaknar och Louhi reser hinder pÄ samporövarnas vÀg. Sjöfararna klarar sig, men kantelen gÄr över bord. Louhi upptar förföljelsen och förvandlar sig till en jÀtteörn. I stridens hetta gÄr sampo i stycken och fallar i sjön. För Louhi ÄterstÄr endast sampos lock och ett brödlöst liv.

SĂ„ngerna 44
VÀinÀmöinen letar förgÀves efter sin kantele som fallit i sjön. Han bygger sig en ny kantele av björk och trollbinder Äterigen hela skapelsen.

SĂ„ngerna 45-46
Louhi sÀnder sjukdom över Kalevalas folk för att förgöra det, men VÀinÀmöinen botar dem alla. Louhi sÀnder en björn för att riva boskapen i Kalevala, men VÀinÀmöinen fÀller björnen. Björnens gravöl firas.

SĂ„ngerna 47-48
Pohjas vĂ€rdinna stĂ€nger in solen och mĂ„nen och stjĂ€l elden. Överguden Ukko slĂ„r en gnista som skall bli en ny sol och en ny mĂ„ne, men gnistan faller och uppslukas av en stor fisk. VĂ€inĂ€möinen och Ilmarinen fĂ„ngar fisken och stĂ€ller elden till mĂ€nniskornas förfogande.

SĂ„ngerna 49
Ilmarinen smider en ny sol och en ny mÄne, men de lyser inte. Efter en strid med Pohjas folk ÄtervÀnder VÀinÀmöinen för att lÄta Ilmarinen smida nycklar som skall öppna berget för solen och mÄnen. Medan Ilmarinen smider slÀpper Louhi ut himlens ljus.

SĂ„ngerna 50
Marjatta blir havande av ett lingon. Ett gossebarn föds i skogen men försvinner snart tills man hittar det i ett kÀrr. VÀinÀmöinen dömer det faderlösa barnet till döden, men gossen protesterar mot VÀinÀmöinens dom. Han döps till kung av Karelen. VÀinÀmöinen seglar bort med sitt kopparskepp under det att han siar att man Äter om en tid skall behöva honom för att skaffa sitt folk en ny sampo, en ny sol och mÄne och en ny kantelespelman.

top