Halloween-ruuat

Halloween-pöydän kattamisessa on rajana ainoastaan kokin mielikuvitus. Kurpitsalyhdyn kaivertamisesta yli jääneet sisälmykset kannattaa toki käyttää joko piirakan tai keiton valmistamiseen ja paahdetut kurpitsansiemenet tarjoavat mukavaa naposteltavaa, mutta kurpitsaa kammoavillekin löytyy mielikuvitusta herätteleviä vaihtoehtoja. Esimerkiksi punajuuresta saa helposti juhlan henkeen soveliaan piiraan, jonka hehkuva väri houkuttelee ajatuksia kauhun suuntaan. Sen haarukoimiseen ei kuitenkaan tarvita aivan yhtä paljon rohkeutta kuin mustasta spagetista valmistetun iilimatoaterian nauttimiseen tomaattipohjaisen verikastikkeen kera. Ja saattaa olla, että hillosipuli-oliivi-silmät tai ketsuppivereen upotetut nakkisormetkin jäävät helposti vain pöydän koristeiksi.

Hyytelöstä tai jäähdytetystä mehusta valmistetut veriset ruumiinosat, ällöttävän vihreät alien-hyytelöt, hiilihappojäätä savuava noitajuoma sekä kaikenlaiset pikku ällötykset, kuten kananmunahiiret sekä myrkyttömin kotikonstein valmistetut kärpässienet, sopivat hyvin täyttämään kummajaisten kurisevia vatsoja. Hieman perinteisempiä ja vähemmän erikoisia halloween-herkkuja kaipaaville sopivat kurpitsaruokien lisäksi vaikkapa omenista ja pähkinöistä valmistetut leivonnaiset.

 

Kekri eli pyhäimiesten päivä

Ennen kun on kekriä elikkä pyhäimiesten päivä vietetty, niin aamusella on hyvin varhaan noustu ja syöty lihapaistia. Ja tallon kun on tullut ensimänen vieras, niin sitä on syötety. Siinä uskossa, että oisi talossa hyvä lykky. Etellisenä vuona, jos ei ole tätä ensimäistä vierasta syötety, niin siloin on talossa olut huono menestys sinä etelisenä vuotena.

Suomussalmi, H. Manninen KRK 238:141.1935-36