Halloween-ruuat

Halloween-pöydän kattamisessa on rajana ainoastaan kokin mielikuvitus. Kurpitsalyhdyn kaivertamisesta yli jääneet sisälmykset kannattaa toki käyttää joko piirakan tai keiton valmistamiseen ja paahdetut kurpitsansiemenet tarjoavat mukavaa naposteltavaa, mutta kurpitsaa kammoavillekin löytyy mielikuvitusta herätteleviä vaihtoehtoja. Esimerkiksi punajuuresta saa helposti juhlan henkeen soveliaan piiraan, jonka hehkuva väri houkuttelee ajatuksia kauhun suuntaan. Sen haarukoimiseen ei kuitenkaan tarvita aivan yhtä paljon rohkeutta kuin mustasta spagetista valmistetun iilimatoaterian nauttimiseen tomaattipohjaisen verikastikkeen kera. Ja saattaa olla, että hillosipuli-oliivi-silmät tai ketsuppivereen upotetut nakkisormetkin jäävät helposti vain pöydän koristeiksi.

Hyytelöstä tai jäähdytetystä mehusta valmistetut veriset ruumiinosat, ällöttävän vihreät alien-hyytelöt, hiilihappojäätä savuava noitajuoma sekä kaikenlaiset pikku ällötykset, kuten kananmunahiiret sekä myrkyttömin kotikonstein valmistetut kärpässienet, sopivat hyvin täyttämään kummajaisten kurisevia vatsoja. Hieman perinteisempiä ja vähemmän erikoisia halloween-herkkuja kaipaaville sopivat kurpitsaruokien lisäksi vaikkapa omenista ja pähkinöistä valmistetut leivonnaiset.

 

Köyrinä keitetään tavallisesti köyrvelli. Käydään naapurissa ja sanotaan: "Köyriä vai uunia?" Se on: Onko talossa tarjota köyriviinoja tai pullakahvit naapurille. Palvelijalle annetaan mukaan "päivälliset" se on, että annetaan palvelijalle mukaan evästä koko lepoviikkojen ajaksi. Köyrin viettoon kuuluu iltasella nurkkatanssit.

Vehmersalmi, A. Iivanainen KRK 97:110.1935-36