Ruoka

Syöminen kuului tärkeänä osana kekrin viettoon. Pöydän piti olla koreana aamusta yömyöhään, jotta talosta ei olisi ruoka seuraavana vuonna loppunut. Yltäkylläisyyden tuli näkyä myös viinassa, ja joillakin seuduilla jopa uskottiin, että isännän hyvä humala vahvistaisi viljan kasvua seuraavana kesänä. Toisilla seuduin humaltuminen, tai ainakin sammuminen, oli tosin tiukasti kielletty, jottei vilja menisi lakoon.

Kekrinä syötiin monenlaista ruokaa alueen perinteistä riippuen, mutta eniten merkitystä oli kekrilampaalla. Esimerkiksi Hankasalmella piti keittää aamun ensimmäiseksi ateriaksi kekripässin pää, jotta karjaonni säilyisi. Muita kekriruokia olivat muun muassa lammaskeitto ja veririeskat, talkkuna, velli ja puuro – jota nauttivat niin ihmiset kuin eläimetkin – sekä makkarat, limput, kalat sekä muut tavanomaiset ruuat. Perunoita ja nauriita kannatti kuitenkin välttää, jos ei halunnut itselleen paiseita ja ajoksia.

Katso myös: kekrimenu

 

Pyhämisti tuppijuhla

Pyhämisti suntak oli "tuppijuhla". Suntak aamun tytöt menivät kirkkomäelle. Pari kolme tyttöä otti aina itselleen ohjaajan, jonkun vaimo-ihmisen. Siihen oli pyrkijöitä vaikka kuinka paljon. Oli ohjaajalle kunniaksi, jos hän sai tytön "tampatuks". Tytöllä oli vyöllään tyhjä puukontuppi. Kun oli tultu kirkkomäelle, ohjaaja alkoi lukea: "Täs on tyttö tupelle tullut, naisen varrelle valunt, ken tahtoo, nii tampatkoo!" Tytöt olivat sitten siinä kirkkomäellä poikien nähtävänä, ne sai "tampata". Tytöt tietysti katsoivat, kuinka paljon poikia oli. Jos poika ketä tyttöä "meinas", niin hän pisti puukkonsa tytön tyhjään tuppeen. Ketä tyttöä poika mieli, niin hän meni ensimmäiseksi pistämään puukkonsa sen tuppeen, piti varansa, etteivät muut kerjenneet ennen. Puukko jäi tytön tuppeen ja tyttö vei sen kotiinsa. Pojan piti mennä sitten tytön kotiin puukkoaan etsimään. Jos puukko oli pistettynä oven suuhun seinänrakoon, se merkitsi, että poika sai rukkaset. Ei muuta kuin ota puukkosi ja ala kävellä! Mutta jos tyttö oli hyväksynyt kosinnan, oli puukko morsiamella jossain "peitos". Sitten vain ruvettiin hankkimaan kuulutuksia ensimmäiseksi pyhäksi.

Kivennapa, Olavi Pennanen 2510.1946 < Antti Kukkonen, 75 v