Oktoberfest

Myöskään saksalainen Oktoberfest ei syksyisestä nimestään huolimatta ole sukua sen enempää pyhäinpäivälle ja halloweenille kuin sadonkorjuujuhlillekaan, vaan juontaa juurensa 1800-luvun Baijerin kuninkaallisiin häihin. Vuonna 1810 Baijerin kruununprinssi Ludwig avioitui Sachen-Hildeburghausenin prinsessan Theresen kanssa, ja häiden kunniaksi järjestettiin lokakuun 17. päivänä Münchenin ulkopuolisella ruohokentällä hevoskilpailut. Juhlat osoittautuivat niin suosituiksi, että ne järjestettiin uudemman kerran seuraavana vuonna ja niistä muodostui vähitellen monipuolinen perinne, hevoskilpailujen saadessa rinnalleen ensin juoksukilpailun ja sittemmin myös erilaisia markkinahuvituksia kuten keinuja ja karuselleja.

Oman lisänsä markkinahumuun toivat myös tanssihaluisia varten pystytetyt lavat ja olipa juhlaväelle tarjolla monenlaisia virvokkeitakin. Tätä nykyä erilaiset tarjottavat ovatkin nousseet juhlissa pääosaan ja Oktoberfest tunnetaan ennen kaikkea oluestaan, jonka seuraksi tarjoillaan baijerilaisia perinneherkkuja kuten makkaroita ja hapankaalia. Muitakaan huvituksia ei ole kuitenkaan unohdettu, sillä prinsessa Theresen mukaan nimetyllä Theresewiesellä vierailevia kuutta miljoonaa kävijää ilahduttamaan on varattu muun muassa huvipuistolaitteita, perinteisiä markkinakojuja, musiikkia ja karnevaalitunnelmaa, jota löytyy erityisesti juhlien avajaiskulkueesta.

Oktoberfest on vuosien varrella paisunut reilun kahden viikon tapahtumaksi, joka alkaa syyskuun kolmantena lauantaina ja loppuu lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Jos ensimmäinen sunnuntai osuu kuitenkin kuun ensimmäiselle tai toiselle päivälle, jatketaan juhlia kuun kolmanteen päivään asti, jolloin vietetään Saksan yhtenäisyyden päivää (Tag der Deutcher Einheit). Tämä tapa on kuitenkin suhteellisen uusi juhlan historiassa, sillä se esiteltiin vasta vuonna 2000.

 

Köyrinä noustiin varhain ylös ja syötiin talkkuna. Jo varhain tuli vieraita, jotka uhkasivat kaataa uunin, ellei annettu kahvia. Jos ensimmäiset vieraat olivat miehiä, se ennusti seur. vuonna pässivuonia. Siksi toivottiin ensiksi naisvieraita, että tulisi lammasvuonia. - Väen ollessa saunassa jätettiin ruoka valmiiksi pöydälle haltioita varten. Saunaan taas varattiin vedet, että haltiat saisivat kylpeä jälkeenpäin.

Sulkava, Sylvi Sääski 2384.1939 < Alpo Korhonen, s. 1891