Oktoberfest

Myöskään saksalainen Oktoberfest ei syksyisestä nimestään huolimatta ole sukua sen enempää pyhäinpäivälle ja halloweenille kuin sadonkorjuujuhlillekaan, vaan juontaa juurensa 1800-luvun Baijerin kuninkaallisiin häihin. Vuonna 1810 Baijerin kruununprinssi Ludwig avioitui Sachen-Hildeburghausenin prinsessan Theresen kanssa, ja häiden kunniaksi järjestettiin lokakuun 17. päivänä Münchenin ulkopuolisella ruohokentällä hevoskilpailut. Juhlat osoittautuivat niin suosituiksi, että ne järjestettiin uudemman kerran seuraavana vuonna ja niistä muodostui vähitellen monipuolinen perinne, hevoskilpailujen saadessa rinnalleen ensin juoksukilpailun ja sittemmin myös erilaisia markkinahuvituksia kuten keinuja ja karuselleja.

Oman lisänsä markkinahumuun toivat myös tanssihaluisia varten pystytetyt lavat ja olipa juhlaväelle tarjolla monenlaisia virvokkeitakin. Tätä nykyä erilaiset tarjottavat ovatkin nousseet juhlissa pääosaan ja Oktoberfest tunnetaan ennen kaikkea oluestaan, jonka seuraksi tarjoillaan baijerilaisia perinneherkkuja kuten makkaroita ja hapankaalia. Muitakaan huvituksia ei ole kuitenkaan unohdettu, sillä prinsessa Theresen mukaan nimetyllä Theresewiesellä vierailevia kuutta miljoonaa kävijää ilahduttamaan on varattu muun muassa huvipuistolaitteita, perinteisiä markkinakojuja, musiikkia ja karnevaalitunnelmaa, jota löytyy erityisesti juhlien avajaiskulkueesta.

Oktoberfest on vuosien varrella paisunut reilun kahden viikon tapahtumaksi, joka alkaa syyskuun kolmantena lauantaina ja loppuu lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Jos ensimmäinen sunnuntai osuu kuitenkin kuun ensimmäiselle tai toiselle päivälle, jatketaan juhlia kuun kolmanteen päivään asti, jolloin vietetään Saksan yhtenäisyyden päivää (Tag der Deutcher Einheit). Tämä tapa on kuitenkin suhteellisen uusi juhlan historiassa, sillä se esiteltiin vasta vuonna 2000.

 

Öitsit ja konttiämmät

Keyri, kekri = 1 p:nä marraskuuta. Se oli ennen ja on vielä nytkin vuosipalkollisten muuttopäivä. Kaksi viikkoa siitä eteenpäin kuului palkollisten loma-ajaksi. Niitä sanottiin riiviikoiksi, myöhemmin lepoviikoiksi. Näihin aikoihin pidettiin runsaasti tanssiaisia, nurkkatansseja ja öitsejä. Palkolliset ja muukin nuoriväki riiasi kovasti. Rolli- eli konttiämmätkin liikehti ahkerasti ja parjasivat jos kiittelivät sitä tyttöä ja poikaa, jota riiastelivat. Niinpä ämmistä laulettiinkin: "Kekrinä, kekrinä konttiämmät / korvat luimussa haukkuu." Kekrisunnuntaina oli nuorisolla myöskin tapana käydä kirkolla. Sinne mentiin samoin kuin Mikkelinäkin jo lauantaina kirkolle. Kirkolta tultua oli nuorisolla tapana pitää keyri-iltana tanssiaiset.

Sortavala, Matti Moilanen 4627.1937