Mikkelinpäivä

Syyskuun lopussa vietetty Mikkelin päivä eli arkkienkeli Mikaelin muistopäivä aloitti talonpojan kalenterissa syksyn. Se kuului kekrin ohella suomalaisen agraariyhteisön merkittävimpiin juhliin, ja monilla alueilla sitä on pidetty sadonkorjuun ja syystöiden päätepisteenä. Mikkeliä juhlittiin alun perin syyskuun 29. päivänä (kalenterissa edelleen Mikon nimipäivä), mutta vuoden 1772 pyhäuudistuksessa se siirrettiin seuraavalle sunnuntaille, jossa se on vielä nykyäänkin.

Mikkeliin liittyy monenlaisia enteitä sekä tapoja. Monet niistä liittyvät karjaan, joka tuotiin mikkelinä kesälaitumilta takaisin taloon. Erityisen tärkeä tapa oli mikkelin pässin teurastaminen ja syöminen. Osia pässistä saatettiin myös viedä uhripuun juurelle tai sen luut voitiin piilottaa lammaskarsinaan antamaan lammaslykkyä tulevalle vuodelle. Myös pyhiä miehiä tai haltijoita saatettiin muistaa mikkelinä pienin herkuin ja kotieläinten menestymistä pyrittiin edistämään erilaisin taikakonstein. Myös tupa voitiin tukkia lämmönpitäväksi, kun sitä mikkelinä oltiin tilkitsevinään, vaikkei rakojakaan olisi ollut.

Vuoteen 1816 asti mikkelistä alkoi palvelusväen vapaaviikko ja muuttoaika, jolloin rengit ja piiat saattoivat käydä tapaamassa kotiväkeään ja vaihtaa halutessaan palveluspaikkaansa.

Nykyaikana mikkelinä vietetään kirkoissa Enkelien päivää, johon liittyy usein myös lasten ja pyhäkoulutyön juhla. Mikkelinpäivän liturginen väri on valkoinen kuten joulun ja pääsiäisenkin.

 

Ja sitten ruettiin leikkimään. Oltiin sokkosilla, majasilla, räkäkirnusilla, työtä ja työkaluja ja vaikka millä leikkisillä. Kyllä siinä kävi naurun rähäkkä kun leikittiin. Istumaleikkien jälkeen ruettiin jytyä jauhamaan tyttö ja poeka yhessä yks pari kerrallaan, kun se vaatii niin paljo tilaa. Jytyn jauhaminen on semmosta, että kaksi henkeä ottaa toestensa käsistä kiini ja heittäytyy rennoksi taakse päin ja rupeevat pyörimään ja pyörivät niin kauvan kun piä pyörryksissä juoksevat ja lentävät johonkin nurkkaan. Sitten rupee toenen pari ja sitä tehen niin kauvan kun kaikki on jauhaneet. Sen jälkeen ruetaan piiriin eli piiriä pyörimään ja laulamaan piirilauluja. Piiriä pyörittiin niin, että tehtiin niin iso piiri kuin tupaan sopi, tytön vieressä oli poika ja pitivät käsistä kiini ja siinä hiljalleen pyörittiin ympäri ja laulettiin piirilauluja. Kun oli piiriä pyöritty tarpeeks asti, ruettiin jo lähtöä tekemään. Usein venyivät kestit niin pitkään, että olivat jo taloissa ylläällä, kun piijat plasi. Mutta kun palveliat oli jo vapaat, saivat he rauhassa nukahtaa, ottaa sitten tili ja lähteä pois. Köyri olikin niin ototettu aika, että sitä jo viikkoja ennen laskettiin, että montako herätystä on kööriin männessä ja montako syöntiä ym. Eikä syytä sitä oottannae kun oli tiossa köörikestit ja riiviikko. Köörkesteissä ei ollu tapana tanssia, joskus niissä tanssiakin taijettiin. Sillä kestihuone oli siihen tarkoitukseen pieni eikä pelimannia kehattu puuhata.

Kiuruvesi, Juho Nivalainen KRK 109:988.1935-36