Kurpitsalyhty

Jack O'Lantern -lyhty kaiverrettiin alunperin nauriista, mutta siirtolaisten löydettyä Amerikasta uuden, suuremman ja helpommin kaiverrettavan vihanneksen – kurpitsan, joutui pieni ja sitkeä nauris luopumaan paikastaan halloweenin valona.

Kurpitsalyhty valmistetaan kaivertamalla kurpitsa ontoksi ja veistämällä sen kuoreen irvistävä naama tai jokin muu haluttu kuvio. Kuvio voidaan valmistaa joko poistamalla haluttu alue kokonaan tai veistämällä ainoastaan pintakuori pois, jolloin alta paljastuva keltainen hedelmäliha hehkuu muuta pintaa vaaleampana, kun lyhdyn sisälle asetetaan kynttilä. Myös kokonaisia kurpitsoita voidaan käyttää halloween-koristeina, jolloin ne symboloivat enemmänkin sadonkorjuuta kuin yliluonnollisen läsnäoloa ja kauhutunnelmaa.

Pihalla hehkuvaa kurpitsalyhtyä voidaan myös käyttää merkkinä siitä, että halloweenin karkki tai kepponen -kiertäjät otetaan talossa suotuisasti vastaan.

 

Viinaa siinä maisteltua, kahvit, ruuat ym. saatua, kun vieraat sitten aikoivat lähteä kotia, lausui vanhin heistä: "Isäntee mie ensiks kiitän, ku on tehnä tupasesa, rakennuksen rakentana, tälle aukeele ahole, kivikole kankahaale. Siihe kartanon kävertana, siihe suojasa laittana, jossa on penkit petäjistä, seinähiirret hiijjenmäiltä, hirmuhongat hinattuna, talo kauniiks kasattuna. Emäntee mie sitte kiitän, joka on viljan virittänä, rankin laittana lavean, makujuomaks mainioksi. Onnii, lykkyy toivotamma, jotta rukkiit hyvin kasvaisj, emäntä poikii laittasj, tytöt miehelää piäsis, sijat kovast sikkiisivät, lampaat kaksosiij kantasj, lehmät maituu antasj. - Mutta jos ei vieraita hyvin pidetty ja kestitelty, niij pidettiin isännälle ja emännälle aika sapiskat lähtiessä mm. sanottiin näin: "Isäntä hirtee, emäntä ortee, muu joukko muuramee. Pojat hornaa, pörrö korvaa, tytöt korpee, kontti selekää, piru konttii, sarvet pystyy" jne. Sanottiinpa myös näinkin: "Isä putkee, poika marjaa, muu joukko muuramee." - Myös kerrottiin ennen vanhaan olleen seudullamme "Keyrhönttämöt", jotka keyrinä talosta taloon kulki. Sitä en tiedä, tarkoitettiinko näillä vierailla mainittuja keyrhönttämöjä, vaan oliko sellaiset vielä erikseen.

Savonlinna, Aleks Seppänen KRK 86:58-59.1935-36