Kurpitsalyhty

Jack O'Lantern -lyhty kaiverrettiin alunperin nauriista, mutta siirtolaisten löydettyä Amerikasta uuden, suuremman ja helpommin kaiverrettavan vihanneksen – kurpitsan, joutui pieni ja sitkeä nauris luopumaan paikastaan halloweenin valona.

Kurpitsalyhty valmistetaan kaivertamalla kurpitsa ontoksi ja veistämällä sen kuoreen irvistävä naama tai jokin muu haluttu kuvio. Kuvio voidaan valmistaa joko poistamalla haluttu alue kokonaan tai veistämällä ainoastaan pintakuori pois, jolloin alta paljastuva keltainen hedelmäliha hehkuu muuta pintaa vaaleampana, kun lyhdyn sisälle asetetaan kynttilä. Myös kokonaisia kurpitsoita voidaan käyttää halloween-koristeina, jolloin ne symboloivat enemmänkin sadonkorjuuta kuin yliluonnollisen läsnäoloa ja kauhutunnelmaa.

Pihalla hehkuvaa kurpitsalyhtyä voidaan myös käyttää merkkinä siitä, että halloweenin karkki tai kepponen -kiertäjät otetaan talossa suotuisasti vastaan.

 

Kypärässä

Kypärävaarassa ennen kekriaamua oli kaksi lammasta tapettu, toinen tuoreeksi lihaksi, toinen palvattiin. Lihaahan ennen kekrinä syötiin. - Jo kahden aikaan aamulla Kypärässä noustiin ylös. Viinaa ryypättiin ja haukattiin. Sitten alettiin teurastaa, kun oli kuivaa ruokaa syöty. Sitten aamiaiseksi syötiin kuivia ruokia ja piisasi niitä päiväksikin. Oli ennen teurastettua lehmänlihaa pöydällä. - Nehän piti kekrin kuin juhlana. Ei mitään työtä tehty, vaikka olikin arkipäivä. Kun oli aamunen syöty, niin ettone pidettiin. Vaatteissa oltiin kuin pyhäpäivänä. Vieraita kävi, ja niitä syötettiin joka talossa. Leipää, ruokaa, teoksia, ryyniteoksia (piirakoita joissa kuori rieskataikinasta) ja talkkunaa laitettiin kekriksi. Iltaseksi ryynipuuro otraryyneistä ja maidosta. "Kerta kekri vuodessa, toinen kerta kellistellä." Lattiat pestiin kekriksi ja kaikki laitettiin kuin juhlaksi. Pyhäpäivää (Pyhäinmiestenpäivää) ei enää niin pyhänä pidetty.

Hyrynsalmi, Samuli Paulaharju 6803.1915