Kurpitsalyhty

Jack O'Lantern -lyhty kaiverrettiin alunperin nauriista, mutta siirtolaisten löydettyä Amerikasta uuden, suuremman ja helpommin kaiverrettavan vihanneksen – kurpitsan, joutui pieni ja sitkeä nauris luopumaan paikastaan halloweenin valona.

Kurpitsalyhty valmistetaan kaivertamalla kurpitsa ontoksi ja veistämällä sen kuoreen irvistävä naama tai jokin muu haluttu kuvio. Kuvio voidaan valmistaa joko poistamalla haluttu alue kokonaan tai veistämällä ainoastaan pintakuori pois, jolloin alta paljastuva keltainen hedelmäliha hehkuu muuta pintaa vaaleampana, kun lyhdyn sisälle asetetaan kynttilä. Myös kokonaisia kurpitsoita voidaan käyttää halloween-koristeina, jolloin ne symboloivat enemmänkin sadonkorjuuta kuin yliluonnollisen läsnäoloa ja kauhutunnelmaa.

Pihalla hehkuvaa kurpitsalyhtyä voidaan myös käyttää merkkinä siitä, että halloweenin karkki tai kepponen -kiertäjät otetaan talossa suotuisasti vastaan.

 

Seiväsmiehet

Ennen vanahaasan oel immeesillä paha tapa pelotella pentuja. Köyrinä he kiersivät nuapurissaan iso seiväs olalla ja sanoevat talossa: "Uuniako vae köyriä." Ja uhkasivat uunin särkee seipäällään, jos ei talossa kestitä. Ja pennut, jotka oel uunin piällä, mitkä hyppäsivät ja huusivat syvän kintaan peokalossa ja toeset hyppivät alas uunin särkemisen pelossa. Eikä talon väk ilennä olla kestittemättä mokomia pentuin pelottelijoeta. Nyt nykyiseen aekaan ei ou tämmöstäkkää lystiä.

Kuopion pit., Leena Rossi KRK 117:588.1935-36