Kurpitsalyhty

Jack O'Lantern -lyhty kaiverrettiin alunperin nauriista, mutta siirtolaisten löydettyä Amerikasta uuden, suuremman ja helpommin kaiverrettavan vihanneksen – kurpitsan, joutui pieni ja sitkeä nauris luopumaan paikastaan halloweenin valona.

Kurpitsalyhty valmistetaan kaivertamalla kurpitsa ontoksi ja veistämällä sen kuoreen irvistävä naama tai jokin muu haluttu kuvio. Kuvio voidaan valmistaa joko poistamalla haluttu alue kokonaan tai veistämällä ainoastaan pintakuori pois, jolloin alta paljastuva keltainen hedelmäliha hehkuu muuta pintaa vaaleampana, kun lyhdyn sisälle asetetaan kynttilä. Myös kokonaisia kurpitsoita voidaan käyttää halloween-koristeina, jolloin ne symboloivat enemmänkin sadonkorjuuta kuin yliluonnollisen läsnäoloa ja kauhutunnelmaa.

Pihalla hehkuvaa kurpitsalyhtyä voidaan myös käyttää merkkinä siitä, että halloweenin karkki tai kepponen -kiertäjät otetaan talossa suotuisasti vastaan.

 

Paiseiden ehkäisy

Keoruamuna pit noustak hyviv varrae ylös. Jo pimmeellä syötii uamune. Uamuseks tehtii talakkunata. Leijpee ja voeta sai sen lisäks, mu potattija eij suana keijttee eijkä syvvä, sillä sillo tulj paeseijta. Ku keoruamuna ensmäeset vieraat tuljvat, niij jos oljvatte miesvieraeta tekvät lampaat vuuvev varrella pässilöetä, mut jos oljvat naesvieraeta, nii synt lamplaele uuholoita.

Juva, A. Elisabeth Kolari 94.1936