Kurpitsalyhty

Jack O'Lantern -lyhty kaiverrettiin alunperin nauriista, mutta siirtolaisten löydettyä Amerikasta uuden, suuremman ja helpommin kaiverrettavan vihanneksen – kurpitsan, joutui pieni ja sitkeä nauris luopumaan paikastaan halloweenin valona.

Kurpitsalyhty valmistetaan kaivertamalla kurpitsa ontoksi ja veistämällä sen kuoreen irvistävä naama tai jokin muu haluttu kuvio. Kuvio voidaan valmistaa joko poistamalla haluttu alue kokonaan tai veistämällä ainoastaan pintakuori pois, jolloin alta paljastuva keltainen hedelmäliha hehkuu muuta pintaa vaaleampana, kun lyhdyn sisälle asetetaan kynttilä. Myös kokonaisia kurpitsoita voidaan käyttää halloween-koristeina, jolloin ne symboloivat enemmänkin sadonkorjuuta kuin yliluonnollisen läsnäoloa ja kauhutunnelmaa.

Pihalla hehkuvaa kurpitsalyhtyä voidaan myös käyttää merkkinä siitä, että halloweenin karkki tai kepponen -kiertäjät otetaan talossa suotuisasti vastaan.

 

Lähtökahvit

Köyrinä pantiin tupa uamusella hyvin aikaiseen lämmitä. Aamiaiseksi syötiin talkkunaa ja miehet ryyppäsivät kotikeittoista viinaa (pontikkaa) niin, että tulivat humalaan. Kun aamutyöt oli kaikki tehty pimeän aikana, laitettiin pois lähteville palvelioille eväät ja sitten keitettiin lähtökahvit, mitkä juotuaan pois lähtijät lähtivät hyvästeltyään talon väen.

Karttula, Hulda Ollikainen 582.1937