Halloween-kortit

Yhdysvalloissa halloweenin karnevaaliluonteeseen kuuluu myös postikorttien lähettäminen. Korttien aiheet löytyvät juhlan tavanomaisten symbolien joukosta ja niiden vakiokasvot ovat pysyneet samoina aivan korttien alkuajoilta eli 1900-luvun alkuvuosikymmenistä asti. Korteissa keikistelee siis jo muualta tutuksi käyneitä noitia, mustia kissoja ja irvistäviä kurpitsoita.

Myös Suomessa posti yritti markkinoida 1990-luvulla halloweenia korttienlähetyspäiväksi, mutta sen suosio jäi heikonlaiseksi. Juhlan tunnelmaan sopivia kortteja on kuitenkin edelleen löydettävissä täkäläisistäkin kaupoista.

 

Koyrikyydiä

Halsualla palkaväki on ennen aikaan ollut vuosikaupalla talossa palveluksessa, palvelusaika alkaa 1 pvä marraskuuta ja päättyy viikkoo vaja vuosi. Palveluspäivän alkaessa eli köyrinä sille annetaan niin sanottua köyrikyydiä ainapa naapuri kylissä asti, kun vuosi on kulunut, että enään on viikko aikaa, niin palvelusväeltä loppu palvelusaika, köyrilauvantai-iltana katkea juko, että pötkähtää, sitten on viikko vapaata, vapaaa talon ylöspito.

Halsua, Eino Hotakainen KRK 177:59.1935-36