Halloween-kortit

Yhdysvalloissa halloweenin karnevaaliluonteeseen kuuluu myös postikorttien lähettäminen. Korttien aiheet löytyvät juhlan tavanomaisten symbolien joukosta ja niiden vakiokasvot ovat pysyneet samoina aivan korttien alkuajoilta eli 1900-luvun alkuvuosikymmenistä asti. Korteissa keikistelee siis jo muualta tutuksi käyneitä noitia, mustia kissoja ja irvistäviä kurpitsoita.

Myös Suomessa posti yritti markkinoida 1990-luvulla halloweenia korttienlähetyspäiväksi, mutta sen suosio jäi heikonlaiseksi. Juhlan tunnelmaan sopivia kortteja on kuitenkin edelleen löydettävissä täkäläisistäkin kaupoista.

 

Rinnustin ja römppä

Viikkoa ennen köyriä palvelijat panivat kukkarot likoamaan. Aattoiltana on tietetty palvelijoilla paljon töitä, saunavesikin on pitänyt kantaa pienellä astialla, piimälaskulla. Aattoiltana on palvelijattarilta repästy vaatteen rinnus auki (rinnustin katkaistuna). Köyriaamuna on talossa laitettu lammaslihaa talkkunan kanssa ja olutta juotu ja ruoka ei ole saanut köyripäivänä pöydästä loppua. Palvelijat ovat kiikkuneet ja syöneet koko päivän. Seuraavana aamuna pimeän aikana on palvelijoille maksettu vuosipalkka ja sitten vasta römppäviikolle saanut lähteä. Sellainen palvelija, joka ei enää tullut seuraavaksi vuodeksi entiseen taloonsa, keitti erojaiskahvit lähtiessään isäntäväelleen. Köyrin jälkeisenä päivänä kun on palvelijat menneet kylään, jos ei ole kahvia annettu, ovat he saaneet uunin kaataa (uunin kaatopäivä). Köyripäivänä ei saanut kylässä käydä, sellaisia on sanottu hyvin pahalla nimellä, jotka köyrinä kylässä liikkuivat.

Tervo, Anni Heimonen KRK 92:746.1935-36