Jack O'Lantern

Halloween-kuvastosta tuttu kurpitsalyhty sekä sen vanhempi, nauriista veistetty irlantilaisserkku ovat saaneet nimensä Jack-nimiseltä veijarilta, joka oli ovelampi kuin olisi ollut hänelle itselleen hyväksi.

Tarinan mukaan kaikki meni Jackilla aluksi paremmin kuin hyvin. Hänen onnistui puijata paholainen niin pahaan pulaan, että tämän oli luvattava, ettei milloinkaan suostuisi huolimaan Jackia helvettiin. Tästä riemastuneena Jack uppoutui kaikin rinnoin maallisiin iloihin jatkaen mukavaa veijarielämäänsä siihen saakka, että koitti aika astella taivaan portille. Siellä Jack sai kuitenkin huomata, ettei hänen suunnitelmansa ollutkaan aivan niin vedenpitävä kuin hän oli kuvitellut. Vaikka paholainen olikin kieltänyt häneltä helvetin, ei hänen elämällään ollut myöskään taivaaseen asiaa. Niinpä Jack joutui jälleen kääntymään paholaisen puoleen.

Tämä ei kuitenkaan suostunut pyörtämään Jackille antamaansa lupausta, vaan jälleen kerran Jack jäi värjöttelemään porttien ulkopuolelle, kylmään ja harmaaseen välitilaan, joka ei kuulunut sen enempää tämän- kuin tuonpuoleiseenkaan. Paholainen kuitenkin sääli Jackia hänen ahdingossaan, olisiko tuntenut jonkinlaista yhteenkuuluvuuttakin tuon ovelan veijarin kanssa, ja heitti hänelle helvetistään yhden hehkuvan hiilen, jonka Jack asetti ontoksi kaivertamaansa nauriiseen.

Niine hyvineen Jack katosi maailmoiden väliseen hämärään, jossa hänen kohtalokseen jäi harhailla ikuisesti vain helvetin tulta hehkuva naurislyhty seuranaan.

 

Tuppikosinta

Kekrinä oli tapana mennä kirkkoon tytön, joka oli tullut naimaikään kumi tätin tai muuten vanheman naishenkilön seurassa tuppi vyössä ilman puukkoa. kirkon porstuas lauloi sitten se vanhempi naine: "Tää tyttö on tupelle tullut, naisen varrelle valunut." Poikai oli otettava huomio se, sillä heidän piti pistää puukkonsa tytön tuppeen, jos puukko hyvin sopi tuppeen, niin katsottin heitä olevan sopiva toisilleen avioks. Ellei tytölle sattunut puukon sovittajaa, ototettiin seurava vuotta. Pois lähties läpättiin kätellä kupeseen ja sanotti: "Tää vuuos tällää, toine vuuos toine neuvo."

Räisälä, Anna Laukkanen KRK 128:85-86.1935-36