Guy Fawkes Night

Marraskuun viidentenä päivänä Isossa-Britanniassa vietettävä Guy Fawkes Night ei ole sukua halloweenille, vaikka juhlien ajankohdat osuvatkin lähes yksiin ja juhlintatavat ovat monilta osin yhteneväiset. Guy Fawkes Nightia vietetään 1600-luvun alussa Englannin kuningasta vastaan tehdyn salamurhayrityksen epäonnistumisen juhlistamiseksi. Salaliittoon osallistunut Guy Fawkes saatiin kiinni 5.11.1605 parlamentin kellarista, jossa hän vartioi sinne rakennuksen räjäyttämiseksi piilotettuja ruutitynnyreitä, ja myöhemmin niin hänet kuin hänen rikostoverinsakin teloitettiin.

Murhayrityksen epäonnistumispäivästä tehtiin parlamentin säädöksellä yleinen muistopäivä, joka oli voimassa vuoteen 1859 saakka. Juhlaa vietetään nykyään ilotulitteiden ja kokkojen voimalla, joten se tunnetaankin myös nimillä Bonfire Night ja Cracker Night. Joskus kokoissa saatetaan myös polttaa ihmisen kokoinen nukke, jota kutsutaan Guyksi tai joissakin tapauksissa paaviksi. Aiemmin lapset kerjäsivät juhlan edellä kadulla nukkensa kanssa pyytäen Guylle lanttia ja ostivat saamillaan rahoilla ilotulitteita, mutta nykyään tapa on kuihtumassa.

Siirtolaisten mukana Guy Fawkes Day on levinnyt ympäri englanninkielistä maailmaa, mutta monin paikoin on juhlan alkuperäinen merkitys päässyt matkan varrella unohtumaan.

 

Köyri illaksi järjestettiin ennen kestit. Pojat puuhasi usein ne köyri illaksi ja ne oli silloin poika kestit, tytöt piti riiviikon loppu puolella tyttö kestit. Pojat keräsivät pojilta ja tytöt tytöiltä rahaa 2, 3, 4 tai 5 mk mieheen. Rahan kerääjä valittiin jo ennen köyriä keskinäisissä neuvotteluissa. Rahan kerääjän tehtävänä oli ensin kysyä huone siihen tarkoitukseen ja sitten kerätä rahaa ja ostaa kahvia, sokeria ja vehnäjauhoja ja tiettää vanhemmainsa kotissa tai kestitalossa vehnästä. Nyt kutsuivat jos oli poikakestit pojat tyttöjä kesteihin, yksi poikakin sai kutsua useampiakin tyttöjä, tyttökesteissä kutsuivat tytöt poikia kesteihinsä, niitä poikia, jotka heitä muistivat. Kööriltana kokoonnuttiin kestitalohon, joka oli usein yksinäinen mökki, jossa oli melko suuri tupa. Köörkestejä ei haluttu pitää kylän keskellä vaan laitassa hiljaisuutessa. Köörkestejä koetettiin pitää salassa vanhemmilta henkilöiltä, jotka tinkivät kuokkavieraaksi. Kestitalon emäntä pyytettiin usein kahvinkeittäjäksi. Ensin juotiin kahvia niin paljon kun kukin jakso. Poikakesteissä kutsuivat pojat kahvia tyttöjen ensin ottamaan ja tyttökesteissä ottivat taas tyttöjen kehoituksesta pojat ensin. Siinä kahvia juuvessa naurettiin ja iloittiin köyristä, että kahvi tahto sieramista poes tulla, kun se veärään reekään siinä ryöhäkässä mäni. Kun kahvia oli tarjottu niin kauvan kun jokainen oli pannut kupin kumolleen tai kahvivarat oli loppuneet, ruettiin laulamaan. Köörkesteissä laulettiin tanssilauluja ja myös isänmaallisia lauluja.

Kiuruvesi, Juho Nivalainen KRK 109:988.1935-36