Guy Fawkes Night

Marraskuun viidentenä päivänä Isossa-Britanniassa vietettävä Guy Fawkes Night ei ole sukua halloweenille, vaikka juhlien ajankohdat osuvatkin lähes yksiin ja juhlintatavat ovat monilta osin yhteneväiset. Guy Fawkes Nightia vietetään 1600-luvun alussa Englannin kuningasta vastaan tehdyn salamurhayrityksen epäonnistumisen juhlistamiseksi. Salaliittoon osallistunut Guy Fawkes saatiin kiinni 5.11.1605 parlamentin kellarista, jossa hän vartioi sinne rakennuksen räjäyttämiseksi piilotettuja ruutitynnyreitä, ja myöhemmin niin hänet kuin hänen rikostoverinsakin teloitettiin.

Murhayrityksen epäonnistumispäivästä tehtiin parlamentin säädöksellä yleinen muistopäivä, joka oli voimassa vuoteen 1859 saakka. Juhlaa vietetään nykyään ilotulitteiden ja kokkojen voimalla, joten se tunnetaankin myös nimillä Bonfire Night ja Cracker Night. Joskus kokoissa saatetaan myös polttaa ihmisen kokoinen nukke, jota kutsutaan Guyksi tai joissakin tapauksissa paaviksi. Aiemmin lapset kerjäsivät juhlan edellä kadulla nukkensa kanssa pyytäen Guylle lanttia ja ostivat saamillaan rahoilla ilotulitteita, mutta nykyään tapa on kuihtumassa.

Siirtolaisten mukana Guy Fawkes Day on levinnyt ympäri englanninkielistä maailmaa, mutta monin paikoin on juhlan alkuperäinen merkitys päässyt matkan varrella unohtumaan.

 

Maalintu henkeen

Kekriä vietettiin oikein juhlallisesti siihen aikaan kun minä olin tyttärenä. Esim. aamiainen: maitovelliä, kekripullat ja voita niin paljon että sitä riitti viikoksi jälkeenpäin. Ja jos vieras tuli, niin sille piti antaa ruokaa, pelättiin näet, että vieras särkee piiristä muurin. Päivällinen: punasleipä ja talkkuna. Illallinen: joku moalintu, koppelo tai teeri. Lintu henkeen vaikka talossa olisi ollut 50 henkeä. Vielä näihinkin asti on jossain kekriä juhlittu yllä mainituilla tavoilla.

Posio, Martti Sotaniemi 7.1936