Guy Fawkes Night

Marraskuun viidentenä päivänä Isossa-Britanniassa vietettävä Guy Fawkes Night ei ole sukua halloweenille, vaikka juhlien ajankohdat osuvatkin lähes yksiin ja juhlintatavat ovat monilta osin yhteneväiset. Guy Fawkes Nightia vietetään 1600-luvun alussa Englannin kuningasta vastaan tehdyn salamurhayrityksen epäonnistumisen juhlistamiseksi. Salaliittoon osallistunut Guy Fawkes saatiin kiinni 5.11.1605 parlamentin kellarista, jossa hän vartioi sinne rakennuksen räjäyttämiseksi piilotettuja ruutitynnyreitä, ja myöhemmin niin hänet kuin hänen rikostoverinsakin teloitettiin.

Murhayrityksen epäonnistumispäivästä tehtiin parlamentin säädöksellä yleinen muistopäivä, joka oli voimassa vuoteen 1859 saakka. Juhlaa vietetään nykyään ilotulitteiden ja kokkojen voimalla, joten se tunnetaankin myös nimillä Bonfire Night ja Cracker Night. Joskus kokoissa saatetaan myös polttaa ihmisen kokoinen nukke, jota kutsutaan Guyksi tai joissakin tapauksissa paaviksi. Aiemmin lapset kerjäsivät juhlan edellä kadulla nukkensa kanssa pyytäen Guylle lanttia ja ostivat saamillaan rahoilla ilotulitteita, mutta nykyään tapa on kuihtumassa.

Siirtolaisten mukana Guy Fawkes Day on levinnyt ympäri englanninkielistä maailmaa, mutta monin paikoin on juhlan alkuperäinen merkitys päässyt matkan varrella unohtumaan.

 

Huuto yössä

Eräällä palvelustytöllä oli isätön lapsi. Hän hautasi sen elävältä Kivistön metsään. tämä tapahtui Pyhäinpäivän vastaisena yönä. Jos kuuntelee yksinään klo 24 Pyhäinpäivän vastaisena yönä haudan vieressä kasvavan puun juurella, kuulee tämän lapsen itkua vieläkin.

Ruovesi, Hml alakoulusem. 30693.1944