Saamelaisten mytologia jakaa mielipiteitä

SKS:ssa on viime viikkoina saatu todistaa poikkeuksellista kohua julkaisemamme kirjan ympärillä. Emeritusprofessori Juha Pentikäisen ja dosentti Risto Pulkkisen teoksesta Saamelaisten mytologia (SKS, Kirjokansi-tietokirjasarja 2018) on jätetty Helsingin ja Lapin yliopistoihin ilmoitus hyvän tieteellisen käytännön loukkausepäilystä.

Hyvän tieteellisen käytännön loukkausepäilyjen selvittämiseen on selkeä ohjeistus, kuinka tapaukset tulee tutkia.  Saamelaisten mytologian kohdalla asia tuli myös julkiseksi saman tien sosiaalisessa mediassa, jossa on kommentoitu sekä tekijöitä että kustantajaa eri tavoin. Niinpä kerron, miten kirja päätyi SKS:n kustannusohjelmaan.

Lue loppuun

Avoimen verkkojulkaisemisen vuosi 2016

Avoin verkkojulkaiseminen on tiedekustantamisen voimistuva kansainvälinen suuntaus, jonka tavoitteena on parantaa tiedon – sekä monografioiden että artikkelien – levikkiä, vaikuttavuutta ja käytettävyyttä. Tavoite saavutetaan tarjoamalla valmiit tiedeartikkelit ja tiedekirjat vastikkeetta verkossa.

Julkaisutapana avoin verkkojulkaiseminen on varsin nuori ilmiö. Kehitys lähti liikkeelle tutkijoiden tarpeesta jakaa nopeammin ja kustannustehokkaammin tutkimustuloksia 1990-luvun alussa. Tämä tarve sai nopeasti puolelleen myös tiedelehtien hinnoittelukriisin kanssa painivat yliopistokirjastot. Sittemmin kehitys on ollut nopeaa. Avoimen verkkojulkaisemisen pääperiaatteet kiteytettiin 2000-luvun alussa, ja uusi julkaisutapa on kerännyt merkittävän kannattajajoukon tiedemaailmassa.

Lue loppuun

Kirja avoimessa tieteessä: miksi ja kenen rahoilla?

SKS:ssa järjestetään 8.5.2015 seminaari Kirja avoimessa tieteessä – miksi ja kenen rahoilla? Sinne on kutsuttu puhumaan suomalaisia ja kansainvälisiä tiedepolitiikan, tieteellisen julkaisemisen ja avoimeen tieteen asiantuntijoita.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran alkuperäiseen tehtävään on kuulunut tiedon avoimuuden edistäminen. Kun Seura perustettiin, se tapahtui uudistamalla suomen kieltä, parantamalla sen asemaa ja julkaisemalla suomenkielistä kirjallisuutta. Vajaassa kahdessa sadassa vuodessa Seura on luonut ainutlaatuisen suomalaisen kulttuurin tietovarannon, jonka äärelle kaikilla on pääsy.

Lue loppuun