Lukupiireistä parhain

Keskimäärin kerran kuukaudessa vähän ennen iltakuutta Kirjallisuuden vientikeskus FILIn ovikello soi tiuhaan tahtiin. Joukko pääkaupunkiseudulla asuvia suomalaisen kirjallisuuden kääntäjiä kokoontuu lukupiiriin.

Lukupiirin idea syntyi muutaman kääntäjän yhteistuumin. Heistä yksi on puolantaja Iwona Kiuru, joka edelleen toimii piirin koollekutsujana. Toiminnan alkuvuosina kokoonnuttiin johonkin kivaan kahvilaan, mutta vuoden 2015 alusta lukien lukupiirin kotipesänä on ollut FILIn toimisto. Nykyään kokoontumisiin saapuu keskimäärin 10 kääntäjää, ja kohdekieliä on lähes saman verran. Yhteinen keskustelukieli on suomi.

Lue loppuun

Ossianin laulut ─ HBO:n seikkailusarja 1700-luvulla

HBO:n tv-sarjassa Vikings urhot kalisuttelevat miekkojaan jylhissä maisemissa ja pitkät tukat liehuvat tuulessa. Tuonpuoleinen on läsnä: Valhallaan pääsyä odotetaan, jumalat ja haamut ovat todellisia. Sankaruus, rakkaus, petollisuus, kosto. Katsoja kiedotaan jännityksen ja suurten tunteiden syleilyyn.

Goethella, Fredrika ja J. L. Runebergilla sekä Aleksis Kivellä ei ollut HBO:ta, mutta heillä oli Ossianin laulut, James Macphersonin kirjallinen teos, joka lumosi lukijansa samantyyppisellä maailmalla. Myös Ossianin lauluissa kuvattiin liehuvahiuksisia halun kohteita, ylämailla taistelevia urhoja, pilven päältä maailman menoa seuraavia haamuja ─ jylhiä maisemia. Vikingsia katsoneiden on helppo samaistua väristyksiin, joita on varmasti koettu luettaessa toistensa syliin kuolevista rakastavaisista ja heidän yhdeksi tummanpunaiseksi virraksi kietoutuvasta verestään.

Lue loppuun

Seurapiiristä kirjallisuuspiiriksi

”Mitäs jos luettaisiin kaikki se!” Tästä kommentista alkoi lahtelaisessa opettajainhuoneessa ystävystyneen joukon kirjapiiri runsaat kuusi vuotta sitten. Ensimmäinen kirja oli Kata Kärkkäisen Jumalasta seuraava. Sitä on seurannut 24 muuta, pääosin kaunokirjallisuutta, enimmäkseen kotimaista.

Keväisissä taulunpyyhkiäisissä käyty satunnainen kirjallisuuskeskustelu johti siihen, että eri puolille Suomea hajaantunut seurapiiri on pitänyt yhtä. Kuluneiden vuosien aikana piiriin on syntynyt seitsemän lasta ja useimmat piiriläiset ovat vaihtaneet työpaikkaa. Keskustelut lahtelaisen kouluelämän kuohuista ovat vaihtuneet keskusteluiksi kaikesta mahdollisesta mitä kirjat ovat eteemme avanneet.

Lue loppuun