Mitä naisnyrkkeilijä tekee SKS:ssa?

Viime viikkoina lehtien palstoilla ja somessa on lainehtinut huolen sävyttämää keskustelua suomalaisen tieto- ja tiedekustantamisen tilasta. Gaudeamuksen pitkäaikainen kustannusjohtaja irtisanottiin, ja julkisuudessa syyksi esitettiin se, että Gaudeamus oli julkaissut laadukkaalla listallaan liikaa vähälevikkisiä kirjoja.

Seuraavaksi Suomen vanhin ja kunnianarvoisin kustantamo julkaisi ensi syksyn kirjaluettelonsa, jonka kannessa komeili nyrkkeilytähti Eva Wahlström. Jo on aikoihin eletty! Puhelimeni alkoi soida. Muiden muassa Helsingin Sanomat tiedusteli minulta, onko SKS muuttamassa kustannuslinjaansa.

Vastasin että jossain määrin kyllä, vaikka olisi pitänyt vastata ei. Linjaus on nimittäin vähintään neljännesvuosisadan ikäinen. Asia selvisi minulle Kai Häggmanin keskeneräisestä käsikirjoituksesta, joka on SKS:n historian kolmas osa. Häggmanin kirja ilmestyy keväällä 2015, mutta tämän voin Kain luvalla paljastaa:

1988 seuran hallitus oli muotoillut kustannusosaston tulosvastuun niin, että tuotanto jakaantuu toisaalta tiedekirjallisuuteen ja toisaalta markkinaehtoiseen muuhun tietokirjallisuuteen. Toimintasäännön mukaan kirjoja tuli kustantaa niin, ettei syödä seuran varoja, vaan pyritään nollatulokseen.

Juuri näin toimimme edelleen. Tiedekirjat on vain brändätty näkyvästi erilleen ”markkinaehtoisista” kirjoista. Jälkimmäisessäkin ryhmässä teemme jatkuvasti suuria kulttuuritekoja, joita nyrkkeilyelämäkerrasta huolestuneet eivät näytä huomanneen: Suomen kaupunkirakentamisen historia 1–2, Oswald Kihlman-Kairamon elämäkerta, upeasti kuvitettu Beda Stjernschantz, monografia Eija-Liisa Ahtilan taiteesta, Pohjois-Karjalan historian viimeinen osa… siinä vain muutamia esimerkkejä tältä vuodelta.

Onko lopultakaan suuri synti, jos SKS upeiden kulttuurimonumenttien seassa julkaisee ei-akateemiselle yleisölle tarkoitetun bestsellerin? Sillä paikataan muun arvokkaan kulttuuritoiminnan rahareikiä. Syyskuussa ilmestyvä Eva Wahlströmin Rajoilla on kaikkea muuta kuin huonoa viihdettä: hyvin kirjoitettu oman lajinsa huipputeos, jolla on vakavaa ja ajankohtaista sanottavaa. Tarjoamme laatua monenlaisille lukijoille, pidämme kirjaa pinnalla.

Mitä eroa on tiedekirjoilla ja tietokirjoilla?

Minulta kysytään toisinaan, ovatko SKS:n kustannustoimittajat erikoistuneet johonkin alueeseen, esimerkiksi editoiko joku vain tiedekirjoja ja joku toinen vain yleisiä tietokirjoja. Vastaus on ei: me kaikki toimitamme sekä tiedettä että tietoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tiede- ja tietokirjoilla ei olisi mitään eroa, päinvastoin.

Itse asiassa SKS:n tiede- ja tietokirjojen eroa on hiljattain terävöitetty entisestään: tiedekirjoihin ilmestyi vuosi sitten leima, joka kertoo, että teos on vertaisarvioitu tiedekirja. Näin tiedekirjat on helppo erottaa SKS:n yleistajuisista tietokirjoista.

Lue loppuun